Ημερολόγιο (34) News & Events

Ημερολόγιο

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ» του Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΛΟΗ

discover by

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ

Δρ. Γεώργιος Νεκτάριος Λόης

   -----------------------------------------

       Από τις εκδόσεις «Έννοια» κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Δρ. Γεωργίου Νεκταρίου Λόη με θέμα: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ». Πρόκειται για μία μελέτη μοναδική στην ελληνική βιβλιογραφία και όχι μόνο. Η μελέτη βασίζεται στην αυστηρή χρονολογική σειρά των γεγονότων, από της εμφανίσεως των Σέρβων στα Βαλκάνια έως σήμερα. Χωρίζεται σε δύο εκτενή μέρη, την Πολιτική (με 12 κεφάλαια) και την Εκκλησιαστική (με 11 κεφάλαια) Ιστορία των Σέρβων και 800 πυκνογραμμένες σελίδες. Ακολούθως, υπάρχει πλούσιο Παράρτημα, το οποίο αποτελείται από διάφορους καταλόγους, επίσημα μεσαιωνικά έγγραφα, σπάνιο φωτογραφικό υλικό από μεσαιωνικές μονές, ναούς και χάρτες διαφόρων περιόδων. Ολοκληρώνεται με την βιβλιογραφία, η οποία ξεπερνά τα χίλια (1000) συγγράμματα και το ευρετήριο.

Οι εκδόσεις ΕΝΝΟΙΑ και τα Βιβλιοπωλεία

DISCOVER YOURWAY   και   LOAD SCIENTIFIC BOOKS

σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου

του Δρ. Γεωργίου Νεκταρίου Αθ. Λόη:

 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΚΑΙ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ

 την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 217 και ώρα 11:30

στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ

(Πεζόδρομος Ρήγα Φερραίου 106, Πάτρα, Τηλ.: 2610243000)

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ:

Χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Αθανάσιος Αγγελόπουλος, Σλαβολόγος,

Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Χρήστος Τερέζης, Καθηγητής Φιλοσοφίας,

π. Κοσμήτωρ Σχολής Ανθρωπιστικών

και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών.

Γεώργιος Παναγιωτάκης, Καθηγητής Ιατρικής,

π. Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αναστάσιος Μαράς, Καθηγητής ΣΕΠ Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου,

Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, Σπουδές στην Ορθόδοξη θεολογία.

Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, Θεολόγος  M.Sc.

υπ. Διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Ανατολικού Σαράγιεβο.

Συντονιστής: Χρήστος Αδαμόπουλος

 

Περίληψη από τον πρόλογο

του καθηγητή κ. Αθανάσιου Αγγελόπουλου

      Το συγγραφικό έργο του Γεωργίου Νεκταρίου Λόη «Ιστορία της Σερβίας Πολιτική και Εκκλησιαστική», είναι προϊόν πρωτογενές. Η σύλληψη στην σύνθεση και στην διασύνδεση πολιτικής και εκκλησιαστικής ιστορίας του Λαού των Σέρβων συγκροτεί την πρωτοτυπία. Στην ελληνική βιβλιογραφία δεν υπάρχει κανένα παρόμοιο σύγγραμμα, αλλά και στην σερβική που έχουμε πολλά συγγράμματα σχετικά, αυτά ασχολούνται είτε μόνο με την πολιτική, είτε μόνο με την εκκλησιαστική ιστορία. Από όλα όμως λείπει η σύνθεση και ο συνδυασμός συγχρόνως και των δύο θεσμών της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Αυτό το βασικό κενό καλύπτει πρωτοτύπως το παρόν συγγραφικό και ερευνητικό έργο. Πρόκειται, όντως, για ένα κατόρθωμα μέσω του οποίου ο ερευνητής και αναγνώστης εισάγεται και ξεναγείται αυθεντικά στο όλο οικοδόμημα της πολιτικής και πνευματικής ιστορίας του Σερβικού Λαού απ’ αρχής έως σήμερα στην ιστορική Χερσόνησο του Αίμου.

Αθανάσιος Αγγελόπουλος

Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας

Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Σύντομο Βιογραφικό

Γεωργίου Νεκταρίου Λόη

      Ο Γεώργιος Νεκτάριος Λόης, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ακολούθησε Μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκκλησιαστική Ιστορία και στο ίδιο Πανεπιστήμιο το 2007 αναγορεύτηκε με “Άριστα” παμψηφεί, Διδάκτωρ Θεολογίας (Εκκλησιαστικής Ιστορίας Σλαβικών χωρών). Στην συνέχεια πραγματοποίησε Μεταδιδακτορική έρευνα στο Βελιγράδι σχετικά με το ζήτημα του «Κονκορδάτου» (1935-1937) στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σήμερα ανήκει στο Διδακτικό και Ερευνητικό προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία». Από το 2010, έχει διατελέσει Επιβλέπων Καθηγητής δεκάδων Μεταπτυχιακών Εργασιών και μέλος ετέρων Τριμελών εξεταστικών Επιτροπών. Από το 1995 έως σήμερα είναι Τακτικό Μέλος του Ι.Ε.Θ.Π  (Καρίπειον Μέλαθρον - Θεσσαλονίκης). Διετέλεσε Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος και Λημματογράφος στην συγγραφή της «Μεγάλης Ορθόδοξης Χριστιανικής Εγκυκλοπαίδειας» (ΜΟΧΕ) για τα θέματα που αφορούν τον κόσμο των Σλάβων. Έχει λάβει μέρος σε αρκετά Διεθνή Συνέδρια.

Στην Σερβία είναι Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης του «International Center for Orthodox Studies» (Νις) και μέλος της «Λογοτεχνικής Κοινότητας του αγίου Κυρίλλου και Μεθοδίου (Књижевно Друштво Свети Ћирило и Методије» (Κρούσεβατς).

Ασχολείται ερευνητικά με την «Ιστορία των Σλάβων, την Ιστορία της Ορθοδοξίας τον 20ο αιώνα, το Μακεδονικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα της Π.Γ.Δ.Μ και με τα εθνοφυλετικά ζητήματα της Χερσονήσου του Αίμου». Έχει συγγράψει πέντε μονογραφίες και περίπου σαράντα άρθρα επιστημονικού και εκλαϊκευτικού χαρακτήρα. Ομιλεί άπταιστα Σερβικά και Κροατικά καθώς επίσης και σε ικανοποιητικό βαθμό για την μελέτη των πηγών και της σχετικής βιβλιογραφίας Βουλγαρικά, Ρωσικά και Παλαιοσλαβικά.

 http://loisgeorgios.wixsite.com/official

 Προλογικό Σημείωμα

     Το συγγραφικό έργο του Γεωργίου Νεκταρίου Λόη «Ιστορία της Σερβίας. Πολιτική και Εκκλησιαστική», είναι προϊόν πρωτογενές πολλού μόχθου και χρόνου, ανύστακτης και επίπονης έρευνας σε βάθος και δαπάνης «ου σμικράς». Η σύλληψη στην σύνθεση και στην διασύνδεση πολιτικής και εκκλησιαστικής ιστορίας του Λαού των Σέρβων, αρχοντικών παραδοσιακών και δημοκρατικών φρονημάτων και βαθέων χριστιανικών ορθοδόξων πιστευμάτων Λαού, συγκροτεί την πρωτοτυπία του έργου. Έχουμε στην βιβλιογραφία πολλά συγγράμματα σχετικά. Αυτά όμως ασχολούνται είτε μόνο με την πολιτική, είτε μόνο με την εκκλησιαστική ιστορία. Από όλα όμως λείπει η σύνθεση και ο συνδυασμός συγχρόνως και των δύο θεσμών της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Αυτό το βασικό κενό καλύπτει πρωτοτύπως το παρόν έργο. Δεν υπερβάλλει ο συγγραφέας όταν στον Πρόλογό του γράφει ότι «… κανένα βιβλίο αυτού του μεγέθους δεν έχει τις συγκεκριμένες ενότητες… δεν έχει τις συγκεκριμένες βιβλιογραφικές πηγές.»

Διεξελθών με πολλή προσοχή σελίδα προς σελίδα, το όλο έργο, όχι άπαξ αλλά και πολλάκις, τελικά εκπλήσσομαι πολύ ευχάριστα για το συγγραφικό και ερευνητικό αυτό κατόρθωμα, όντως. Σε δύο μέρη, το πολιτικό – ιστορικό αφ’ ενός και το εκκλησιαστικό – ιστορικό αφ’ ετέρου, σε κεφάλαια 12 το πρώτο και σε κεφάλαια 11 το δεύτερο, αναδιπλώνεται, γλαφυρά ελληνικά, σε κάθε προβληματίζουσα λεπτομέρεια η όλη θεσμοθεσία της σύνολης βιωτής διαχρονικά του προοδευτικού αλλά και μαρτυρικού αυτού Λαού, του Σερβοορθοδόξου προσώπου.

Στο πλούσιο Παράρτημα, με: α. τους φωτογραφικούς – προσωπογραφικούς καταλόγους ιστορικών προσώπων και θεσμικών συμβόλων· β. τα επίσημα αντιπροσωπευτικά έγγραφα· γ. τα φωτογραφικά τεκμήρια Ιερών Ορθοδόξων Τόπων Λατρείας (Μονών και Ναών) και καταφυγίων πνεύματος και τέχνης και απαντοχή ψυχών και σωμάτων του Σερβικού Γένους· και δ. τα τοπογραφικά χαρτογραφικά του όλου γεγονότος των Σερβοορθοδόξων διαχρονικά, ο ερευνητής και αναγνώστης εισάγεται και ξεναγείται αυθεντικά στο όλο οικοδόμημα της πολιτικής και πνευματικής ιστορίας του Λαού αυτού απ’ αρχής έως σήμερα στην ιστορική Χερσόνησο του Αίμου, το Ανατολικό Ιλλυρικό, τα «οθωμανικά Βαλκάνια» και την σημερινή Νοτιοανατολική Ευρώπη· σε άμεση, πάντοτε φιλική και παραγωγική γενικά, γειτνίαση με το Ελληνορθόδοξο Γένος στην Ελληνική Χερσόνησο, της σημερινής Ελλάδος.           

Εύχομαι οι νέοι Πανεπιστημιακοί φοιτητές και άλλοι της ιστορίας Πολιτικής και Εκκλησιαστικής, αλλά και οι εν γένει φιλίστορες, αλλά και οι ειδικοί του Πολιτισμού, της Πολιτικής, της Διπλωματίας και του Επιχειρείν να προσέξουν το έργο αυτό· κάτι, σίγουρα θα διδαχθούν και κάτι θα εμπνευσθούν απ’ αυτό για το έργο τους.

Και μία τελευταία δίκαια κρίση. Μόνο ένας διανοούμενος, όπως ο Γ. Ν. Λόης, θα μπορούσε να φέρει σε πέρας, με πολύ ερευνητικό πάθος, το έργο αυτό. Γιατί; Διότι – έτσι κλείνοντας τον Πρόλογό του και εδώ είναι όλη η πεμπτουσία του έργου του – «Η Σερβία είναι η χώρα που αγάπησα και που με αγάπησε και αυτή».

Φίλτατε κ. Λόη, σεμνύνομαι, ως ταπεινός διδάσκαλός σου, για Σένα.

Αθανάσιος Αγγελόπουλος

Δρ. Θεολογικής Σχολής Βελιγραδίου

Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας

Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

 

Επίμετρο

      Περατώνοντας την μελέτη του εκτενούς και επιστημονικά δομημένου πονήματος του Γεωργίου Νεκταρίου Λόη με τίτλο «Ιστορία της Σερβίας. Πολιτική και Εκκλησιαστική», βρίσκομαι στην άνετη θέση να υποστηρίξω ότι ήλθα σε επικοινωνία με ένα κείμενο πολλαπλών προεκτάσεων – αναγνώσεων. Η εν λόγω μονογραφία, παρά το ότι ανήκει στον επιστημονικό κλάδο της Ιστορίας, προσφέρει εξειδικευμένες και συνθετικές δυνατότητες για πολιτικό στοχασμό και για την εξέταση του τρόπου με τον οποίο τα θρησκευτικά και τα θεολογικά ζητήματα επηρεάζουν την διαμόρφωση του ιστορικού γίγνεσθαι. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο επιμένει ιδιαίτερα στην επισήμανση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των πρωταγωνιστών, είτε των ατομικών είτε των συλλογικών, οι οποίες με τη δράση τους συγκρότησαν την ιδιομορφία μιας εκτενούς γεωπολιτικής και με ιδιαίτερο εθιμικό τρόπο οργάνωσης του βίου της περιοχής. Υπό την έννοια αυτή, το εγχείρημα του Γεωργίου Νεκταρίου Λόη παρέχει ευρύτατες πολιτιστικές προεκτάσεις, καθότι περιγράφει αναλυτικά και εξετάζει κριτικά μία διαδρομή αιώνων, η οποία συγκρότησε την εθνική συνείδηση και το πνευματικό ιδιόλεκτο μίας φυλετικά ομοιογενούς συλλογικότητας στην απόπειρά της να αποκτήσει συνείδηση του εαυτού της. Και εκφέρουμε λόγο για μια συνείδηση, η οποία ήλθε σε διαλεκτική αναμέτρηση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ποικίλων εποχών, η υφή της οποίας πολλάκις ήταν εξοντωτική. Ο Σερβικός Λαός παρουσιάζεται να διεκδικεί με κάθε τρόπο την αυτογνωσία του, εγχείρημα το οποίο συνάντησε προβλεπτές και απρόβλεπτες καταστάσεις, θριάμβους και αποκαρδιώσεις.

Ως Θεολόγος, έχω να σημειώσω ότι το ενδιαφέρον μου για την πραγματεία αυτή ερεθίστηκε κυρίως από το ότι συνάντησα το πώς η Θεολογική Δογματική Διδασκαλία εκφράστηκε μέσα από μία περιπετειώδη και αρχοντική στην αντοχή της εκκλησιαστική πολιτεία. Η μελέτη της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Σερβικού Λαού έχει αποτελέσει πλέον στην συνείδησή μου ζωντανή έκφραση του τρόπου διά του οποίου η Θεολογική διδασκαλία δεν παραμένει απλώς μία διανοητική κατασκευή. Είναι τρόπος ζωής ικανός να επενδύσει με ουσιαστικές νοηματοδοτήσεις τα ιστορικά γεγονότα. Δηλαδή είναι ένας δυναμικός πνευματικός παλμός, ο οποίος συγκροτεί γεγονότα.

Η τελική εκτίμησή μου είναι ότι το επιστημονικό εγχείρημα του Γεωργίου Νεκταρίου Λόη ανοίγει διαδρομές για ενίσχυση ποικίλων επιστημονικών κλάδων, όπως για παράδειγμα της Εθνολογίας και της Κοινωνιολογίας. Ο συντάκτης της μελέτης φωτίζει τα γεγονότα και μας παρέχει την δυνατότητα να αφουγκραστούμε τις θεωρητικές ανησυχίες μας με βάση την αντικειμενικότητα που εξασφαλίζει η ενδελεχής ανάγνωση των απτών γεγονότων και των προσώπων εκείνων που τα έφεραν στο ιστορικό προσκήνιο. Και βεβαίως δεν πρέπει να παραλείψουμε το ότι στην πρωτότυπη αυτή πραγματεία συνδέεται σε κάθε περίπτωση στενά το γεγονός με την ηθογραφία των ανθρώπων που το προκάλεσαν, με συνέπεια να αποκτούμε δια της ανάγνωσής της μία εκ βαθέων αίσθηση του τι σημαίνει ιστορικός πρωταγωνιστής.   

Χρήστος Τερέζης

Καθηγητής Φιλοσοφίας, τ. Κοσμήτορας

Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών

Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών

 

Η Βικτόρια Χίσλοπ παρουσιάζει στην Πάτρα το νέο της βιβλίο

discover by

Η Victoria Hislop θα βρεθεί στην Πάτρα και στο Ξενοδοχείο Βυζαντινό (Πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου 106, τηλ.: 2610243000) την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016, στις 20:00. Οι εκδόσεις «Διόπτρα» και το Βιβλιοπωλείο «Discover Your Way» παρουσιάζουν το νέο της βιβλίο με τίτλο «Οι Καρτ Ποστάλ».

Η συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα και θα απαντήσει σε ερωτήσεις που θα της θέσει ο δημοσιογράφος Μάνθος Ευαγγελίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Κάθε βδομάδα, στο γραμματοκιβώτιο της Έλι καταφθάνουν αλλεπάλληλες καρτ ποστάλ, με παραλήπτη ένα όνομα που της είναι άγνωστο, χωρίς διεύθυνση αποστολέα και με μόνο το αρχικό γράμμα Α αντί για υπογραφή.
Με τους φωτεινούς ουρανούς, τις γαλάζιες θάλασσες και τις σαγηνευτικές ομορφιές της Ελλάδας που απεικονίζουν, αυτές οι καρτ ποστάλ δίνουν χρώμα στη ζωή της. Μετά από έξι μήνες, ξαφνικά, παύουν να έρχονται και η Έλι νιώθει μια απογοήτευση. Όμως το κολάζ που έχει δημιουργήσει με τις κάρτες στον τοίχο του διαμερίσματός της την έχει ήδη μαγέψει.
Η Έλι έχει πειστεί ότι πρέπει να δει αυτή τη χώρα με τα μάτια της.
Το πρωί που αναχωρεί για την Αθήνα, φτάνει στο γραμματοκιβώτιό της ένα σημειωματάριο.  Οι σελίδες του διηγούνται την ιστορία της οδύσσειας ενός άντρα που ταξιδεύει στην Ελλάδα. Αναπάντεχη, συγκινητική και καμιά φορά σκοτεινή, η ιστορία του Α ξεδιπλώνεται παράλληλα με την ανακάλυψη όχι μόνο ενός πολιτισμού, αλλά και της λαχτάρας του να ξαναζήσει τη ζωή στο έπακρο.

Λίγα λόγια για την Βικτόρια Χίσλοπ

Εμπνευσμένη από μια επίσκεψή της στη Σπιναλόγκα, η Victoria Hislop έγραψε το 2005 Το Νησί. Το μυθιστόρημά της αναδείχτηκε κορυφαίο σε πωλήσεις διεθνώς και μεταφέρθηκε στην ελληνική τηλεόραση σε σειρά 26 επεισοδίων. Η Βικτόρια αναδείχτηκε κορυφαία Πρωτοεμφανιζόμενη Συγγραφέας στα British Book Awards και τώρα είναι πρέσβειρα για την αντιμετώπιση της λέπρας. Η αγάπη της για τη Μεσόγειο την οδήγησε στην Ισπανία και στο επόμενο best seller της, Ο γυρισμός, που πραγματεύεται τα επώδυνα μυστικά του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Με το μυθιστόρημά της Το νήμα, η Βικτόρια επιστρέφει στην Ελλάδα για να διηγηθεί την ταραγμένη ιστορία της Θεσσαλονίκης και των ανθρώπων της. Το βιβλίο αυτό έφτασε ως τη βραχεία λίστα των βραβείων British Book Awards. Η συγγραφική της δραστηριότητα συνεχίστηκε με την πολυδιαβασμένη συλλογή διηγημάτων με φόντο την Ελλάδα, Ο τελευταίος χορός. Το τέταρτο μυθιστόρημά της, Η Ανατολή, έγινε δεκτό με διθυραμβικά σχόλια και ανήλθε στην πρώτη θέση των best sellers των Sunday Times. Η Βικτόρια μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα.

 

facebook: OfficialVictoriaHislop tweeter: @VicHislop www.victoriahislop.com

Βιβλιοπαρουσίαση-Η Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει στην Πάτρα το πρώτο της παιδικό βιβλίο

discover by

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας το βιβλίο της γνωστής γυμνάστριας Ελένης Πετρουλάκη.  Η Ντοματούλα που δε χωρούσε στο τελάρο, ένα βιβλίο που μας μιλά για την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στην Πάτρα και στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό»(πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου 106, τηλ.:2610243000) την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 στις 19:00.

H Ελένη Πετρουλάκη θα διαβάσει το βιβλίο, θα συνομιλήσει με τους γονείς ενώ τα παιδιά θα πραγματοποιήσουν δραστηριότητες με παιδαγωγό.

 

Μια όμορφη μα στρουμπουλή ντοματούλα θέλει να κάνει ένα ταξίδι.

Μα για να κάνει αυτό το ταξίδι πρέπει να χωρέσει σε ένα τελάρο.

Και για να μπει στο τελάρο πρέπει να γυμναστεί…

Θα καταφέρει, άραγε, η γλυκιά ντοματούλα να πραγματοποιήσει το όνειρό της;

 

Η  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

 

Η Ελένη Πετρουλάκη είναι καταξιωμένη γυμνάστρια στον χώρο του Fitness & Wellbeing με αξιοσημείωτη δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης και από μικρή ασχολήθηκε με τον πρωταθλητισμό στον στίβο, με διακρίσεις σε πανελλήνιο και βαλκανικό επίπεδο. Εισήχθη στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε να δραστηριοποιείται κοινωνικά και επαγγελματικά, με σκοπό να γίνει η άσκηση τρόπος ζωής. Παράλληλα, φοίτησε στο New York Power Yoga Institute, ενώ παρακολούθησε και σεμινάρια διατροφολογίας.
Ανάμεσα στις πρωτοπόρες δραστηριότητές της είναι η εισαγωγή της γυμναστικής μέσω της τηλεόρασης, η δημιουργία αλυσίδας εξειδικευμένων γυμναστηρίων, εισάγοντας την Power Yoga στην Ελλάδα, η παραγωγή τηλεοπτικοακουστικού υλικού με πλήρη προγράμματα γυμναστικής και Power Yoga, καθώς και το διαδικτυακό κανάλι ASANA έχουν την υπογραφή της.
Παράλληλα, εκπαιδεύει νέους γυμναστές στους τομείς της Yoga & του Fitness, έχει συγγράψει το βιβλίο Power yoga: Μεταμορφώστε το σώμα, ανυψώστε το πνεύμα, πραγματοποιεί προγράμματα παιδικής γυμναστικής σε ιδιωτικά σχολεία με στόχο την ενεργοποίηση των μαθητών/τριών στον αθλητισμό, ενώ το τελευταίο διάστημα ετοιμάζει τη δική της σειρά προϊόντων Wellness.
Είναι παντρεμένη με τον Ίλια Ίβιτς και έχουν τέσσερις κόρες, την Άννα-Μαρία, τις δίδυμες Μίλα & Δωροθέα και τη μικρή Ηλιάνα.

 

Βιβλιοπαρουσίαση-H "Τρικυμία" και η Ιουστίνη Φραγκούλη- Αργύρη έρχονται στην Πάτρα

discover by

Στην Πάτρα των παιδικών της αναμνήσεων και των πολλών Λευκαδίων αποδήμων επιστρέφει η συγγραφέας και δημοσιογράφος Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη για να παρουσιάσει το νέο της μυθιστόρημα Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ, το οποίο έχει ήδη γίνει μπέστ-σέλλερ, ενθουσιάζοντας το αναγνωστικό κοινό και τους κριτικούς.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου 8μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Βυζαντινόν,

Ρήγα Φεραίου 106 τηλ. 261 024 3000.

Η παρουσίαση του βιβλίου οργανώνεται από τις εκδόσεις Ωκεανός, το βιβλιοπωλείο Discover Your Way και τον Σύλλογο Λευκαδίων Πάτρας « Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» με την συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών από τη Λευκάδα, την Πάτρα, το Μόντρεαλ και την Αθήνα. Στο τιμόνι της παρουσίασης θα είναι η πολιτικός και παρουσιάστρια Νατάσα Ράγιου.

Όπως λέει η συγγραφέας: «Η Πάτρα των αρχοντικών, της ωραίας ρυμοτομίας, των πλατειών υπήρξε τόπος επισκέψεων από τα παιδικά μου χρόνια. Ήταν συνυφασμένη με αγαπημένους συγγενείς εξ Εγκλουβής που μετοίκησαν στη μεγάλη πόλη παίρνοντας μαζί τους την Λευκαδίτικη καταγωγή τους και την αγάπη για το γενέθλιο τόπο. Στην Πάτρα γνώρισα την ιστορία του Ιονίου, από εκεί ταξίδεψα πλειστάκις για την Ιταλία, υπήρξε ανέκαθεν το λιμάνι της ζωής μου. Χαίρομαι που επιστρέφω για την παρουσίαση της Τρικυμίας, που αγαπήθηκε πολύ από το εδώ αναγνωστικό κοινό».

Περί Τρικυμίας
Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη επανήλθε στη λογοτεχνία με το συγκλονιστικό βιωματικό μυθιστόρημα Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ (Εκδόσεις Ωκεανός) το οποίο ήδη βρίσκεται στη 10η χιλιάδα κυκλοφορίας. Ο τίτλος «Τρικυμία» εμπνευσμένος από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σέξπιρ, αποτελεί φόρο τιμής στον εορτασμό των 400 χρόνων από το θάνατό του. Η ιστορία εκτυλίσσεται ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Καναδά με πρωταγωνιστές την Πολέτ και τον Πέτρο, δύο νέους που ερωτεύονται με φόντο την ακύμαντη θάλασσα ενός ελληνικού νησιού.
   Εκείνη, εξωτική σαν Ινδιάνα, είναι Ελληνίδα από τον Καναδά και βρίσκεται στο νησί για καλοκαιρινές διακοπές. Ο Πέτρος είναι ο αγροτικός γιατρός του νησιού, γόνος εύπορης οικογένειας των Αθηνών. Ο έρωτάς τους κεραυνοβόλος, θα τους σαρώσει σαν καταιγίδα, θα τους ενώσει  σε μια σχέση που μοιάζει μοναδική, μια σχέση που θα περάσει μέσα σε τρικυμίες και νηνεμίες συναισθημάτων...
    Πολέτ, βαθιά ερωτευμένη, θα εγκαταλείψει για πάντα τον τόπο της γέννησής της, το μακρινό
Μόντρεαλ, πιστεύοντας στην αιώνια Αγάπη που της υπόσχεται ο Πέτρος.
   Όμως ο έρωτάς τους θα σκοντάψει στην οικογένεια του Πέτρου και θα πνιγεί στην τρικυμία των
δικών του κρυφών αδυναμιών... Η Πολέτ, κυνηγημένη από μια σειρά μοιραία γεγονότα, θα επιστρέψει στον Καναδά. Εκεί, από πόλη σε πόλη, θα κρύβεται και θα κρύβει το παρελθόν της... παλεύοντας με την τρικυμία που στοιχειώνει τη ζωή της!

 

Ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα,

βασισμένο σε βιωματική αφήγηση,

γραμμένο με  ιδιαίτερη μαεστρία,

που θα σας συγκλονίσει!

 

 

 

Εκτενές βιογραφικό της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

 

Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου τελείωσε τη δημοτική και μέση εκπαίδευση.

   Απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών, δημοσιογραφεί από το 1983 σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας.

   Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και έχει εργαστεί κατά διαστήματα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και στην Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ).

Από το 1989 ζει και εργάζεται στο Μόντρεαλ του Καναδά ως ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (μέχρι Μάιο 2015) και διαφόρων εντύπων. Απασχολείται ταυτόχρονα στα διάφορα ομογενειακά μέσα του Καναδά και της Αμερικής, ενώ συνεργάζεται με την εφημερίδα The Huffington Post.

   Η Ιουστίνη Φραγκούλη Αργύρη είναι μέλος της Εταιρείας Γαλλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (UNEQ), καθώς και της Ομοσπονδίας Αγγλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (QWF).

Συγγραφικό έργο:

Η μοναξιά ενός ασυμβίβαστου (Εκδόσεις Εξάντας, 2000), (The Lonely Path of Ιntegrity, Exandas Publishers, 2002). Πετάει, πετάει το σύννεφο (μυθιστόρημα, Eκδόσεις Ψυχογιός, 2003), Στις Αγορές του Κόσμου, Επώνυμες Ευκαιρίες και Μικρές Αναλώσιμες Ιστορίες (Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», 2004), Η Παρακαταθήκη - The Legacy (Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», 2005),  Ψηλά Τακούνια Για Πάντα (μυθιστόρημα ,Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2006). Ημερολόγιο Αβάνας- Η Κούβα στο Λύκόφως του Κάστρο ( Εκδόσεις Ηλέκτρα 2008), Γιά την Αγάπη των Αλλων (μυθιστόρημα, εκδόσεις Ψυχογιός 2009),Ο Πόλ και η Λάρα ταξιδεύουν (παιδικό βιβλίο με μουσικό cd, εκδόσεις Ψυχογιός 2011), Ερωτας στην  Ομίχλη (μυθιστόρημα, εκδόσεις Ψυχογιός 2011), επανέκδοση Ψηλά Τακούνια Για Πάντα (Εκδόσεις Αρμός, Δεκέμβριος 2013), «Ξυπόλυτες στην Αμμο» (εκδόσεις Αρμός 2014).                                                            

Κριτική

Η δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού γράφει για το μυθιστόρημα:

«Ίχνη ολέθρου ιψενικού λυκόφωτος, τραυματικός συγκλονιστικός  έρωτας, σαν αμαρτία βιωμένος, στοιχειώνει τους βασικούς πρωταγωνιστές, τον γιατρό Πέτρο Υπερείδη και την εξωτική Ινδιάνα, την Πολέτ, και τον ακριβό καρπό της σχέσης τους, τον Ρωμανό, που οδηγούνται στην πλήρη συντριβή, καθώς στην αφηγηματική ροή του έργου εκδιπλώνεται η «μανία» της αποκάλυψης: μυστικά, ανομήματα, σκοτεινά τούνελ, πληγές της ψυχής, εγκλήματα και άλλες τόσες τιμωρίες κι ενοχές-δυσβάσταχτη «συμφιλίωση»-εκείνη του τραγικού Versohnung του Γκαίτε-όπου συχνά το τίμημά της είναι η ανθρώπινη θυσία, ακόμα και η αυτοθυσία.

Με αφηγηματική μαεστρία και διεισδυτικές ψυχολογικές καταδύσεις, η συγγραφέας εγχαράσσει σε οριακά συμβάντα της οικογενειακής ζωής και του ιδιωτικού χώρου, τη σφραγίδα μιας συγκρουσιακής νομοτέλειας του έρωτα, στην οποία οι άνθρωποι παγιδεύονται, όπως στον ιστό ενός οδυνηρού μυστήριου, στην τρομερή ευθύνη της απέραντης μοναξιάς τους.»                                                                                                       

 

Παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Σοφίας Δημοπούλου "Η ζωή απέναντι" Εκδόσεις Μεταίχμιο

discover by

Το βιβλιοπωλείο Discover YourWay
και οι εκδόσεις Μεταίχμιο

σας προσκαλούν στην παρουσίαση
του νέου μυθιστορήματος της Σοφίας Δημοπούλου

Η ΖΩΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

την Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016, στις 8 μ.μ.,
στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
(Ρήγα Φεραίου 106, Πάτρα).

Θα μιλήσουν η αναγνώστρια Αφροδίτη Σκαλτσά-Δημητρακοπούλου,
η Αναστασία Δημητροπούλου φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών
και αρθρογράφος στο literature.gr
και ο επιμελητής του βιβλίου Γιάννης Γαλανόπουλος.

Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό
και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

Λίγα λόγια για το βιβλίο...

Στη δύσκολη και σκοτεινή περίοδο της χούντας, σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας, μεγαλώνει η Δάφνη, μοναχοκόρη ενός συντηρητικού δάσκαλου. Όταν στο υπόγειο διαμέρισμα του σπιτιού της έρχεται μια άλλη οικογένεια, όλα αλλάζουν, όλα όσα θεωρούσε σταθερά στη ζωή της μεταβάλλονται: οι οικογενειακές σχέσεις, οι ιδέες, τα συναισθήματα, τα πρότυπα, το παρόν και το μέλλον.
Μέσα σε μια ατμόσφαιρα καχυποψίας και φόβου, οι πρωταγωνιστές της ιστορίας αγωνίζονται, ερωτεύονται, ενηλικιώνονται, ωριμάζουν, ενώ απ’ το απέναντι σπίτι η γειτόνισσα η Ζωή παρακολουθεί τα πρόσωπα, υφαίνει έναν υπόγειο ιστό και επεμβαίνει ως καταλύτης στην εξέλιξη της ιστορίας.
Έτσι κι αλλιώς η ζωή έχει πάντα την τελευταία λέξη.   

Αθήνα, 2014. Ένα τρακάρισμα θα γίνει η αφορμή να ξαναβρεθούν δυο γυναίκες, η Δάφνη και η Άννα. Κάποτε, σε μια θύελλα γεγονότων, οι ζωές τους είχαν διασταυρωθεί. Η συνάντησή τους θα ξεδιαλύνει γεγονότα που έμειναν για χρόνια ασαφή: οικογενειακά μυστικά έρχονται λίγο λίγο στην επιφάνεια, πολιτικά απόρρητα αποκαλύπτονται, οι αθώοι και οι ένοχοι του παρελθόντος αλλάζουν ρόλους.

Λίγα λόγια για τη Συγγραφέα...

H Σοφία Δημοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, η καταγωγή της όμως είναι από τα Λουσικά, ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα.

Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό.

Εργάστηκε ως μηχανικός στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: Lapis lazuli, η πέτρα που λείπει (2012) και Άλμα θα πει ψυχή (2013).

 

Παρουσίαση βιβλίου "Όταν φεύγουν τα σύννεφα" της Άννας Γαλανού, Εκδόσεις Διόπτρα

discover by

Οι Εκδόσεις Διόπτρα,
και το Βιβλιοπωλείο Discover YourWay
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της
Άννας Γαλανού
"Όταν φεύγουν τα σύννεφα"
την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 και Ώρα 20:00
στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου Βυζαντινό.


Για το βιβλίο θα μιλήσουν

Η κριτικός βιβλίων στο metadeftero.gr Κατερίνα Σαμψώνα

και η αναγνώστρια Αφροδίτη Σκαλτσά-Δημητρακοπούλου.

Λίγα Λόγια για το βιβλίο...

Χριστίνα και Αλέξης. Εκείνη, πασίγνωστη τηλεπαρουσιάστρια, εκείνος, πλούσιος επιχειρηματίας. Η ευτυχία αποτελεί κενό γράμμα στη σχέση τους και οι διαδρομές τους ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις. Ένα ζευγάρι με πολλά μυστικά. Καθένας τους κουβαλά το δικό του σκοτεινό παρελθόν. Αρκεί μια στροφή της μοίρας για να τους φέρει αντιμέτωπους με το πεπρωμένο τους.
Κώστας. Τρυφερός, ρομαντικός και βαθιά ερωτευμένος με τη Χριστίνα. Ένας από επιλογή μοναχικός άνθρωπος με μεγάλες ευαισθησίες, που ψάχνει την αληθινή αγάπη. Ένας άντρας που οι περιστασιακοί έρωτες δεν τον αφορούν.
Ελίνα. Η γυναίκα που κάνει τη μεγάλη ανατροπή στην πλοκή της ιστορίας. Όταν εμφανίζεται στο προσκήνιο, όλα αλλάζουν αμέσως.
Φανή. Η μητέρα της Χριστίνας και λυδία λίθος της ιστορίας.

Άραγε κάποια πράγματα έρχονται τυχαία στη ζωή μας ή μια ανώτερη δύναμη τα φέρνει στον δρόμο μας; Μπορεί το πεπρωμένο να κινεί τα νήματα του σύμπαντος, να καθοδηγεί τις ζωές μας και να χαράζει το μέλλον μας; Πόσο δύσκολο είναι να του ξεφύγει κανείς; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν διεκδικεί την αληθινή αγάπη;

Οι πέντε ήρωες του βιβλίου ακολουθούν μονοπάτια που ποτέ δεν είχαν φανταστεί. Όλοι γράφουν τις ιστορίες τους, σε πρώτο πλάνο, Όταν Φεύγουν τα Σύννεφα.

Λίγα Λόγια για τη Συγγραφέα...

Η Άννα Γαλανού γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Πεζά Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε Οικονομικά και ασχολήθηκε με τη Διαφήμιση και το σχεδιασμό εντύπων. Έχει πάρει το δεύτερο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα σε πανελλήνιο διαγωνισμό με το θεατρικό έργο "Το τέλος της κωμωδίας". Έχει γράψει θεατρικά έργα, ποίηση, πεζογραφήματα και παιδικά παραμύθια. Το πρώτο της μυθιστόρημα "Αντιμέτωποι με το χθες" κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Ωκεανίδα".

Παρουσίαση βιβλίου "Απώλειες" της Ιουλίας Ιωάννου από τις Εκδόσεις Λιβάνη

discover by

Το Βιβλιοπωλείο Discover Your Way
και ο Εκδοτικός Οίκος Α.Α. Λιβάνη
έχουν την ευχαρίστηση να σας προσκαλέσουν
στην παρουσίαση του νέου βιβλίου
της συγγραφέα Ιουλίας Ιωάννου με τίτλο

ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Η παρουσίαση θα γίνει
την Τρίτη 31 Μαΐου 2016, στις 20.00,
στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου Βυζαντινό
(Ρήγα Φεραίου 106, Πάτρα).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν
η Εύη Πανοπούλου, φιλόλογος,
και η Αναστασία Δημητροπούλου, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής
του Πανεπιστημίου Πατρών και αρθρογράφος στο literature.gr.

Από το Οπισθόφυλλο του βιβλίου...


Πόσες φορές ο άνθρωπος βρίσκεται σε δίλημμα;
Πράττει χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες των πράξεών του στο μέλλον;
Όταν ο Φίλιππος γνώρισε τη Χριστίνα, ένιωσε βαθιά μέσα του ότι εκείνη ήταν η μοναδική γυναίκα που θα ήθελε ποτέ στη ζωή του.
Δεκαοχτώ χρόνια πριν, κάτι αντίστοιχο είχε νιώσει και ο Χρήστος αντικρίζοντας την Ειρήνη.
Η Σοφία παρασύρθηκε από την έλλειψη αγάπης και τρυφερότητας και βυθίστηκε στον σκοτεινό κόσμο της απελπισίας με όσα έζησε εξαιτίας του Απόστολου.
Τι κοινό έχουν αυτές οι τρεις γυναίκες;
Τι τις συνδέει με τον Χρήστο και τις λανθασμένες επιλογές του;

Απόσπασμα από το κείμενο της Αναστασίας Δημητροπούλου στην παρουσίαση του βιβλίου “Απώλειες” της Ιουλίας Ιωάννου στο Αγρίνιο

"Για τις «Απώλειες», θα προτιμήσω να πω πως η Ιουλία δε βούτηξε απλώς την πένα μέσα στη μελάνη, αλλά κυρίως μέσα στην ίδια τη ζωή. Το βιβλίο της διέπουν σύντομες, εντελώς στοχευμένες προτάσεις που η καθεμιά τους είναι μια ολόκληρη σκηνή απο μόνη της. Κάνει χρήση χαρακτήρων καθημερινών, με προβλήματα χειροπιαστά, με συναισθήματα σαρωτικά. Το να διαβάζεις χωρίς να στοχάζεσαι, μοιάζει με το να τρως χωρίς να χωνεύεις, και είναι συχνό το φαινόμενο το φταίξιμο να πέφτει στους χάρτινους ήρωες και τις ωραιοποιημένες ιστορίες που δεν πείθουν και δεν συνεπαίρνουν κανέναν. Στο βιβλίο που απόψε αναλύουμε και αγαπάμε, υπάρχουν μονάχα καρδιές. Άλλες γεμάτες, όπου παντοτινά υπάρχει ο χώρος για όλα κι άλλες άδειες, στις οποίες δεν υπάρχει χώρος για τίποτα. Υπάρχουν ανθρωπινες ψυχές που μοιάζουν με βαθιά πηγάδια. Κανένας δε γνωρίζει τι υπάρχει στον πάτο, κι αυτό που μπορεί να κάνει ο αναγνώστης κάθε φορά είναι να μαντεύει, κρίνοντας απο εκείνα που επιπλέουν περιστασιακά στην επιφάνεια. Ψυχές ευγενικές όπως ο ήλιος που παντοτινά θα δείχνει το μεγαλείο του, ακόμη και στο χαμηλότερο σημείο."

Στην Πάτρα ο Γιάννης Καλπούζος για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου "Σέρρα. Η Ψυχή του Πόντου"

discover by

Ο Φάρος Ποντίων Πατρών,

το Βιβλιοπωλείο DISCOVER YOUR WAY
και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος
 
του Γιάννη Καλπούζου,
Σέρρα. Η Ψυχή του Πόντου
 
στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου Βυζαντινό
(Ρήγα Φεραίου 106, Πάτρα, Τηλ.: 2610 243 000).
 
Ο συγγραφέας θα παρουσιάσει με ξεχωριστό τρόπο το βιβλίο του,
θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα.
 
Λίγα λόγια για το βιβλίο
 
Ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ' την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915,
ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου.
Στην Ορντού ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της
και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ' έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει.
Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής Γαληνός Φιλονίδης
διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες∙ δοκιμάζεται εμπρός στις ιδέες του∙ έρχεται αντιμέτωπος
με την αγριότητα και το μίσος∙ συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί
εκείνον που του προκάλεσε τον μέγα πόνο.
Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών∙ 
η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία∙ ο φόβος,
η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές∙ 
η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης∙ οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν∙
 τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν με αφόρητους καύσωνες το καλοκαίρι
και σφοδρό ψύχος τον χειμώνα∙ οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.
Κι όλα, μέσα από το πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή,
να φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς.
 
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ
γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960.
Από το 1982 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Έχει γράψει ποιητικές συλλογές, στίχους σε 70 τραγούδια, διηγήματα και μυθιστορήματα.
Με την ποιητική συλλογή Έρωτας νυν και αεί ήταν υποψήφιος στη βραχεία λίστα
για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2008, ενώ το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών
του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) για το μυθιστόρημά του ΙΜΑΡΕΤ.
Ακόμη, από το 1995 έχει υπογράψει τους στίχους 70 τραγουδιών
μεταξύ των οποίων τα: "Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου" που ερμήνευσε η Γλυκερία,
"Δέκα μάγισσες" με τον Γιάννη Σαββιδάκη, "Τι μου 'χει λείψει" με την Ελένη Πέτα,
"Γιατί πολύ σ' αγάπησα" με τον Ορφέα Περίδη κ.ά.
καθώς και 18 στίχους για το παιδικό θεατρικό "Τρυφεράκανθος"
ενώ συμμετείχε με το διήγημα «Ο Λευτέρης» στο συλλογικό έργο «Τέλος καλό, όλα καλά», εκδόσεις Καστανιώτη 2012.
Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά του Ο,ΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ, ΣΑΟΣ.
ΠΑΝΤΟΜΙΜΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ, ΙΜΑΡΕΤ: ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ, ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ,
ΣΕΡΡΑ. Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ καθώς και τα νεανικά μυθιστορήματα
ΙΜΑΡΕΤ 1 – ΟΙ ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΙΣΜΑΗΛ
και ΙΜΑΡΕΤ 2 - ΦΑΡΣΕΣ, ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ.
  
Οπισθόφυλλο του Βιβλίου
Ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ' την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην Ορντού ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ' έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει.
Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής Γαληνός Φιλονίδης διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες· δοκιμάζεται εμπρός στις ιδέες του· έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και το μίσος· συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί εκείνον που του προκάλεσε τον μέγα πόνο.
Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών· η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία· ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές· η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης· οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν· τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν με αφόρητους καύσωνες το καλοκαίρι και σφοδρό ψύχος τον χειμώνα· οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.
Κι όλα, μέσα από το πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή, να φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς.

 

 

Παρουσίαση βιβλίου "Τραπεζούντα Το Διαμάντι της Ανατολής" του Θοδωρή Δεύτου από τις Εκδόσεις Ωκεανός

discover by

Οι Εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ,
Ο Σύλλογος Φάρος Ποντιών Πατρων
και το Βιβλιοπωλείο Discover YourWay
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του
Θοδωρή Δεύτου
"Τραπεζούντα, Το Διαμάντι της Ανατολής"
την Παρασκευή 15 Απριλιου 2016 και Ώρα 20:00
στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου Βυζαντινό.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν
Η Αφροδίτη Σκαλτσά-Δημητρακοπούλου, Αναγνώστρια,
Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Καλαβρυτινών Πάτρας,
η Αναστασία Δημητροπούλου Φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών
και αρθρογράφος στο literature.gr.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος
του Συλλόγου Κώστας Κωτσαλίδης.
Αποσπάσματα θα διαβάσει η Σοφία Παπαδοπούλου, μέλος της Θεατρικής Ομάδας του Πανεπιστημίου της Πάτρας.
Συμμετέχει το Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου Φάρος Ποντίων Πάτρων.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS